Sokan kérdezik tőlünk, hogy az ékszereket hogyan lehet tisztítani házilag. Az interneten böngészve rengeteg praktikát lehet találni, de mielőtt bármelyiket is kipróbálnánk, pár dolgot nem árt figyelembe venni, pl.: hogy milyen értékű és anyagú ékszert szeretnénk megtisztítani. Vannak esetek, amikor elegendő az otthoni ápolás, de sok esetben érdemes ezt szakemberre bízni, hiszen az avatatlan kéz többet tud ártani, mint használni.

Elsőként érdemes betartanunk az ékszerviselés alapszabályait, ezzel évekkel meg tudjuk hosszabbítani az ékszerünk élettartamát. Továbbá nemesfém ékszereknél fontos szempont, hogy milyen követ tartalmaz az adott darab. Az ékszereket érdemes házimunka elvégzésekor, sportoláskor, tisztálkodáskor és alváshoz levenni. Ha tenyésztett gyönggyel díszített darabra esett a választásunk, akkor érdemes tudni, hogy a gyöngy a tüske kialakítása mellett, ragasztással van rögzítve a fémhez. A ragasztás el is tudja engedni a gyöngyöt, így érdemes kissé kímélni ezeket a darabokat és maró hatóanyagú szereket (pl.: tisztítószerek, sampon) kerülni vele. Illetve a szerves eredetű drágakövek a hajlakkot és a parfümöket se igazán szeretik.

Továbbá érdemes az ékszereinket levenni testápoló és egyéb krémek használatakor, hiszen alaposan le tud rakódni a kisebb résekben a készítmény. Az ékszereink elszíneződésért sokszor az oxidáción túl az erős izzadtság, a parfümök és a kénes samponok is felelősek lehetnek. Nos nézzük, hogy mivel tudok házilag tisztítani a saját darabjainkat. Soha ne tisztítsuk az ékszereinket vegyszerekkel, vagy súrolószerekkel. Ezzel a technikával karcosabb felületet érhetünk el, mint eredetileg volt. Én a fogkrémes tisztítást se tartom a legjobb megoldásnak, hiszen abban is apró szemcsék találhatóak. Ezek helyett inkább alkalmazzunk mosogatószeres folyadékot, amit felmelegítünk és egy puha szivaccsal áttöröljük vele az ékszerünk felületét. Természetesen ne alkalmazzuk olyan ékszerünkön, ami szerves eredetű drágakövet tartalmaz, mint a gyöngy, korall vagy borostyán. Ha cirkónia köves ékszerről van szó, akkor még az ebben az oldatban való kifőzése is szóba jöhet, de tökéletes eredményt nem fogunk vele elérni, ehhez jobb egy ultrahangos tisztítás.

Ezüst ékszerek elszíneződését még megoldhatjuk házilag úgy is, ha timsós oldatban kifőzzük, de vigyázzunk, hogy a főzőedény ne legyen vas. A timsót bármelyik gyógyszertárban beszerezhetjük hozzá és 1 liter vízhez elegendő 1 púposkanál timsó. Figyeljünk arra, hogy nem kell teljesen felforralnunk a vizet, csak jó meleg legyen. Ezen a hőmérsékleten főzzük kb. 10-15 percig, majd ha kifehéredik, akkor ki lehet venni és bő tiszta vízben leöblíteni. Köves ékszereknél vigyázzunk arra, hogy ne hűtsük le hirtelen az ékszerünket, inkább meleg csapvízben öblítsük le. Jó megoldás még a házilag tisztításra, ha vásárolunk az ékszerüzletek által forgalmazott arany vagy ezüst tisztító folyadékot. Ezek is nagyon jól letudják szedni a színeződéseket az ékszerek felületéről, ráadásul nagyobb szakmai felkészültséget nem is igényel.

Mivel a drágaköves és gyöngyös ékszerek tisztítása nem kockázatmentes, így érdemesebb ezeket a darabokat inkább szakemberre bízni.